Rakentaminen

Vko23 Odotuksia uudelle kodille ❤

Vaikka asiat talolla etenevät itse tehden miniaskelin, alkaa muutto kuitenkin jo siintää mielessä. Aina välillä jotain nurkkaa nyhrätessäni, portaita alas laskeutuessa tai keittiöltä saunalle kävellessä välähtää mielessä että ”näinhän sitä kohta mennään ihan normaalisti” ja ne ajatukset tuntuu kyllä tosi kivoilta! Tässä asioita, joita odotan eniten:


Ei enää muuttoja, toivottavasti kymmeniin vuosiin! Tätä lapsetkin odottavat kahden väliaikaisjärjestelyn jälkeen selvästi eniten. Jokainen kolmesta lapsestamme on varmistanut useamman kerran, että eihän me sitten enää muuteta? Itsellenikin tämä on tärkeintä, päästä vihdoin luomaan pysyviä muistoja. Monta tärkeää vuotta on mennyt tässä hukkaan ja sydämeni särkyy sitä ajatellessa… Ainoa lohtu on, että kulloisissakin tilanteissa olemme koittaneet parhaamme tehdä ja valita perheen kannalta oikein, vaikea sitä on sen paremmaksi jälkikäteen muuttaa.

Toisekseen; ei enää muuttoja! Edellistä hieman kevyempi näkökulma, vihdoin kodin järjestäminen on jotain pysyvää! Kun mietin tavaroille toimivat paikat, kun ehkä hankin kotiin jotain uutta, juuri siihen nurkkaan sopivaa -saan pitää sen! Tadaa! Toki arjen järjestäminen uudessa kodissa toimivaksi on aina tavallaan hauskaa ja palkitsevaa. Mutta kun sitä pian tehdään kolmatta kertaa kolmen vuoden sisään niin ei yhtään haittaa että näköpiirissä ei ole kaiken pakkaaminen pian taas banaanilaatikoihin. Ainahan sitä voi myöhemmin tehdä paranneltuja versioita kodin toiminnoista, mutta helpottaa kun kaikkea ei tarvitse pyyhkiä pois.

Kolmanneksi, omakotiasumisen luonnonläheisyys. Olen asunut, ja helposti voisin asua uudelleenkin, kivitalossa Helsingin keskustassa, mutta toisaalta kun nyt asutaan oikeastaan lähes maalla täytyy siitä ottaa kaikki irti! Rakastan kesäiltana kiertää pihaa kastelukannun kanssa, ja juoda aamukahvit ulkoportailla. Rantaa meillä ei ole, ei edes näkymää vesille, mutta sen verran lähellä rannat kuitenkin ovat, että lokit kaartelevat taivaalla huutelemassa kesän ääniä. Kun lähdin Helsingistä, useampi työkaverini sanoi että ihanaa, heilläkin on mökki Kangasalla! Odotan siis rentoa, maanläheistä asumista. Itselleni hyvää elämänlaatua ja oikeastaan luksusta tarkoittavia asioita ovat juuri luonnon puhtaus ja läheisyys, ruuhkien ja välimatkojen puuttuminen ja lähiseudun tiloilta suoraan haettava lähiruoka. Jonkinlainen kodin ja vapaa-ajan asunnon- ainakin ajatuksellinen- yhdistelmä onkin koko ajan pyörinyt mielessäni, saa nähdä kuinka vielä rakentelemme terasseille beach house -henkeä…

Asumisen mukavuus. Kuten monella muullakin ensikertalaisrakentajalla, on meilläkin käynyt tuhat ja sata juttua joita ei osattu ennakoida, eikä pystytty jälkikäteen korjaamaan. Mutta näihin tuskin kannattaa jäädä kiinni, vaan nauttia siitä mikä on hyvää. Ja ennen kaikkea valmista! Ja remonttivapaata, vuosiksi ja kymmeniksikin vuosiksi eteenpäin. Isoimmat linjat ovat kunnossa, toiminnot ok ja koko perheelle sekä tilaa yhdessäoloon että myös omaan rauhaan. Pieniä suuria juttuja joita odotan on mahdollisuus aamulla nousta milloin itse haluan herättämättä muita. Ihana on myös talon yhteydessä ja asuinkerroksissa sijaitseva sauna, jonka voimme aikuisten kesken lämmittää vielä lasten nukahdettua. Pihan laittamista odotan sormet syyhyten! Tämä kevät on myös näyttänyt, että kannatti pohjasuunnittelussa pitää kiinni työhuoneesta. Sitä varmasti lähivuosina tulen käyttämään enemmänkin. Ja ok, ilta- ja aamulogistiikkaa helpottaa kummasti että vessoja on enemmän kuin yksi!


Pysyvyyden kanssa yhtä tärkeänä; tavallinen arki. Se, että iltaruoan jälkeen molemmat vanhemmat voivat jäädä kotiin, eikä toinen kiirehdi raksalle palatakseen muiden jo nukkuessa. Että viikonlopun aamupalapöydässä ei koiteta priorisoida rakennusvaiheita, ja että missä välissä ja kumpi käy kaatopaikalla ja rautakaupassa. Ruokakauppaan ei olla ehditty päiviin, eikä taaskaan ehditä tai se on pois siitä ja siitä, voisikohan sittenkin olla taas pitsapäivä? Ei enää tätä, vaan voidaankin miettiä, mitä tehtäisiin porukalla, pyöräilläänkö vaikka uimarannalle? Juuri sitä, minkä vuoksi tähän savottaan ryhdyttiin. Vihdoinkin aikaa keskittyä perheeseen, töihin ja harrastuksiin ilman kaiken energian nieleviä asumisen ongelmia.

Jaksetaan siis vielä hetki, maalisuora jo häämöttää!

Kalustetoimitus tuli! Kodinhoitohuoneessa kalusteet odottavat että saadaan liukuovi ja vielä yksi seinä rakennettua… Moni asia tuntuu olevan nyt aikamoisen ketjun takana.
Keittiöstä jo yhden laatikoston verran uskalsin poistaa muoveja ja laitoin vetimet. Nämä on niiiiin ihanat!
Kaikki on jotenkin kesken. Makuuhuoneessa on viimeinen lattiatasoite kuivumassa, wc:ssä maalattavien pintojen toinen kierros meneillään.
Kylpyhuoneen väsäilyä. Kalusteiden asennus pysähtyi kun poranterä liian kovaan laattaan…
I h a n h i r v e ä s o t k u.
5+

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *