Rakentaminen

Talopaketin valinta

Meillä talopaketin valinta ei ollut mikään nopea eikä yksinkertainen prosessi. Tontin asemakaavan muutokseen yms.byrokratiaan kuluneen ajan vuoksi ehdimme käydä läpi kaikki mielestämme varteenotettavimmat kotimaiset talovalmistajat (ja yhden ruotsalaisen). Ehdimme ihastua moneen eri malliin, ja muokata niitä mieleisiksimme; yhteen, kahteen ja puoleentoista kerrokseen, L- ja U-muotoon ja vaikka mitä. Aina kuitenkin jotain jäi häiritsemään, eivätkä palaset kunnolla sopineet yhteen.

Onneksi aikaa kului, vaikka odottaminen tuskastuttavalta tuntuikin. Lopulta nimittäin palaset sitten loksahtivat kohdilleen ja löysimme mustana hevosena hirsirakentamisen. Jotenkin olimme aina sivuuttaneet tämän vaihtoehdon, mielikuva siitä oli kallis, ja visuaalisesti…no hirsimökkinen. Asuntomessuillakin olimme yleensä jättäneet kohteet vierailematta.

Valitettavasti olemme aiemman matkamme varrella joutuneet törmäämään rakennusvirheisiin ja sisäilmaongelmiin ja näiden vuoksi ehkä kiinnitämme “perustalopaketinostajaa” enemmän huomiota rakenneratkaisuihin yms., vaikkemme alan ammattilaisia olekaan. Jotenkin se eri materiaalien yhdistely ja teoreettinen todistelu systeemin toimivuudesta ei houkuta. Varsin pysähdyttävä hetki oli kun ystäväni tokaisi pakettitaloaan rakennettaessa että sen tekninen käyttöikä on n.20vuotta. Siis mitä!? Talo kestää saman ajan, kuin rakennuslainan takaisinmaksu? Kahdenkymmenen vuoden kuluttua molemmat ovat nollassa, ja jäljellä on tontin arvo ja kasa suurimmaksi osaksi kierrätykseen kelpaamatonta jätettä.

Joten otimme askeleen taaksepäin ja aloimme miettiä todistetusti toimivia ratkaisuja, eli olemassa olevia taloja joiden ikä on +70vuotta ja jotka edelleen ovat kunnossa. Nämä paljastuivat yleensä hirsitaloiksi. Asiaa ei tarvinnut kovin pitkälle tutkia, kun olimme aivan ihastuneita asiaan. Jo rakentamisen yksinkertaisuus puhutteli; hirret vain pinotaan päällekkäin, kuin lasten rakennuspalikat! Ovet ja ikkunat paikoilleen, katto päälle ja voilà! Meillä on eristetty, valmis rakennus. Esimerkiksi rakennusaikaisten kosteusvaurioiden riski on olematon. Lämmittämisenkin voi aloittaa vaikka heti, koska seinät pitävät lämpöä. Hirsi rakennusmateriaalina ansaitsee oman postauksensa, mutta sen verran jo tässä että sehän on niin hieno ja ihana materiaali kuin olla ja voi oman kodin rakentamiseen <3

Varsinaisen talomallin valinnassa pitäydyimme valmiissa, korkeintaan pieniä muutoksia sisältävissä ratkaisuissa. Yksinkertaisesti en usko että pystyisin paperilla seiniä mieleni mukaan siirtelemällä keksimään ratkaisut jotka olisivat arkkitehtien tekemiä parempia. Talon piirrättäminen arkkitehdilla toiveidemme mukaan aivan alusta alkaen olisi tietysti toinen asia, mutta tuntuu että pikkulapsiarjen keskellä kapasiteettia edes arkkitehdin etsimiseen ei ole. Ja valmiissa malleissa löytyy niissäkin todella hienoja!

Joten, summa summarum ja pitkän kierroksen jälkeen, päädyimme tilaamaan talopaketin Kontiolta. Meille tulee pienillä muutoksilla heidän 1,5krs Kultalahti <3 Hiuksenhienosti hävisi Honka, jonka 2krs. Lounatuuli -talon kauneudesta en varmaan koskaan pääse yli. Käytännöllisyys kuitenkin ratkaisi ja valitsimme mallin jossa on perheellemme parhaat toiminnot – ja ulkonäköä rakennetaan sitten näiden ympärille.

Iso kiitos hyvältä tuntuvan ratkaisun löytymisestä kuuluu myös Kontion konkarimyyjä Hannu Rajalalle. Hän esitteli eri vaihtoehtoja, vastasi kysymyksiimme ja varmoin ottein vei homman maaliin. Me pääsimme vihdoin laittamaan nimet tilauspapereihin ja illalla avaamaan pullon kuohuvaa 

2+

3 Comments

    • Liisa Nieminen

      Tämä oli oikeastaan enemmänkin vain kuvituskuvaa, yläkerta kyllä aika lähellä meille tulevaa. Tuo iso huone on poikien makuuhuone ja ehkä jossain vaiheessa siihenkin rakennetaan väliseinä. Kunhan saadaan ne lopulliset kuvat jaan täälläkin.

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *