Rakentaminen

Suunnittelusta ja päätöksenteosta

Huomasin, että edellisten kahden postauksen välillä on pieni selvennystä vaativa kohta. Nimittäin kuinka työttömyydestä ja epätoivosta pompataan yhtäkkiä tilailemaan hirsitaloja! Olisipa ihana kirjoittaa että työasia jo järjestyikin, mutta valitettavasti näin ei asianlaita vielä ole. Päätimme vain, että luotamme kaiken lopulta järjestyvän ja etenemme nyt niiltä osin kuin voimme. Eli hyödynnetään odotteluaikaa suunnitteluun.

Lukuisat aeimmat remonttimme ovat kädestä pitäen opettaneet että suunnittelu ei ole se työvaihe, jota sopii vähätellä. Luulen, että rakentamisessa tämä tulee vielä korostumaan etenkin loppumetreillä. Tiedättehän, se hetki hiihtolenkillä kun et enää jaksa etkä halua jatkaa, huomaat kääntyneesi väärään suuntaan, räntä sataa suoraan kasvoille, lumi paakkuuntuu suksien pohjaan ja pois pääsee vain hiihtämällä. Toivon että tällä kertaa tuohon vaiheeseen ei jouduta, mutta haluan varmistaa että jos kuitenkin joudutaan niin siellä ei sitten tehdä enää mitään isompia päätöksiä.

Pitkällisten vertailujen jälkeen saimme siis talopaketin valittua ja samalla lyötyä lukkoon monta asiaa. Mikä helpotus! Asiat konkretisoituivat, ja pystymme haaveilun sijaan aloittamaan ihan oikean suunnittelun. Tulen tekemään vielä lukuisat suunnittelupostaukset sisustuksesta, keittiöstä, materiaalivalinnoista jne. Sisustushullun taivas eli kokonaisen talon kokoinen tyhjä värityskuva aukeaa aukeaa vihdoin minullekin!

Mutta ennen huvia tulee työ rakentamisessakin. Eli päätökset joissa ei niinkään tehdä kutkuttavia valintoja toinen toistaan ihanammista lattialaatoista, vaan ennemminkin koitetaan etsiä huonoista vaihtoehdoista vähinten huono. Puhun siis lämmitysmuodon valinnasta yms. teknisistä asioista jotka tulee lyödä lukkoon jo rakennuslupaa haettaessa. Tässä ollaan maaperällä, joka mielestäni on yksi mielipuolisimmista rakentamiseen liittyvistä. Ihminen, joka todennäköisesti on näiden asioiden kanssa tekemisissä ensimmäistä ja viimeistä kertaa elämässään, koittaa ilman mitään ammattitaitoa päätellä mitä olisi parasta tehdä. Jotenkin tuntuu, että tässä kohtaa tehdään leijonaosa niistä vääriksi osoittautuvista ratkaisuista jotka tulevat seuraamaan kiinteistöä kymmeniä vuosia ja useampia omistajia eteenpäin.

Meidän ratkaisu tähän vaiheeseen on hakea tiimiin mahdollisimman paljon asiantuntemusta. Talopaketin löytymisen jälkeen tärkeä vaihe olikin hyvän pääsuunnittelijan ja vastaavan rakennusmestarin löytyminen (usein sama ihminen hoitaa molemmat työt, näin meilläkin). Ihan ensimmäinen tapaamamme ehdokas ei vakuuttanut, ja onneksi jatkoimme etsimistä. Tarkoituksemme on tehdä aika paljon työtä itse, joten hyvä luottamus ja henkilökemioiden toimivuus on ensiarvoisen tärkeää. Kiitollisin mielin voin sanoa että tältäkin osin tuntuu että parempaa vaihtoehtoa ei olisi voinut löytyä.

Nyt siis rakennuslupaa hakemaan, ja siitä taas eteenpäin!

3+

One Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *