Rakentaminen

Meidän talo ❤

Tässä paljon pyöritelty huushollimme ulkoa päin! Meillä oli aivan huippupalaveri vastaavan mestarimme kanssa, ja alkaa tuntua että asiat todella lähtevät liikkeelle. Ihanaa! Olen miettinyt (pelännyt) että onnistuuko talomme, viihdymmekö siellä ja millainen se tulee olemaan. Mielestäni on täysin mahdotonta miettiä pohjakuvia paperilla katsellen, että mikä lopputulos tulee olemaan ja ennen kaikkea; millainen tunnelma talossa tulee olemaan. Olemme varmasti malliesimerkki ruuhkavuosinaan taloa rakentavasta pariskunnasta. Järkyttävän suuria asioita on lyöty lukkoon olemattomalla perehtymisellä.

Tässä se nyt kuitenkin on, sellaisena kun on lähtenyt rakennuslupahakemuksessa. Odotettu ja toivottu uusi kotimme. Taidan olla juurikin siinä raksakuplassa jossa ei tiedä mitä edessä odottaa – ja totuuden valjettua on myöhäistä perua. Meillähän siis on optimistinen ajatus tehdä suuri osa itse, hehhee, tietysti työn ohessa. Joku voisi nähdä ristiriitaa siinä että nykyisellään töiden ohessa ei ehdi edes pyykkejä pestä, mutta emme ole antaneet moisen realismin pilata kuplaamme. Kontiolta talo tulee ulkoapäin valmiiksi asennettuna ja siitä jatkamme itse kirvesmiehen mahdollisimman vähäisellä avustuksella – saa nähdä kuinka käy!

Aiemmissa postauksissa olen esitellyt talon pohjakuvat, mutta sen verran tähän että oikeassa reunassa erkkerinä näkyy ruokailutila ja isojen ikkunoiden (liukuovi!) takana on olohuone. Sen edusta on tarkoitus lasittaa, Suomessa kun on aika harvassa ne päivät jolloin sää on oikeasti otollinen ulkona istuskeluun. Keskellä on sisäänkäynti, sekä alakerran WC:n ikkuna ja vasemmassa reunassa makuuhuoneemme. Kulman taakse vasemmalle terassi kääntyy kodinhoitohuoneen ja saunan sisäänkäynnille.

Taloa on muunneltu vain vähän alkuperäisestä mallistaan, näkyvimpiä juttu on parvekkeen korvaaminen mahdollisimman suurilla ikkunoilla. Huolimatta lasten suurista puheista, epäilen ettei parvekkeelle oikeasti olisi juuri mitään käyttöä. Etelän puolella se on kuumana päivänä todella kuuma, ja kuka siellä sateellakaan istuisi? En usko että aamukahvinkaan kanssa sinne tulisi kiivettyä. Ennemminkin parveke näyttäytyy kovasta säärasituksesta johtuen potentiaalisena jatkuvan kunnostuksen tarpeessa olevana riippakivenä. Ohjenuoranamme on suunnittelussa ollut suosia laadukkaita ja mahdollisimman pitkäikäisiä ratkaisuja ja välttää rakentamasta itsellemme mitään ajanjakson X kuluessa realisoituvaa remonttimiinaa.

Toinen hieman nikottelua aiheuttanut juttu on terassin katto. Pelkäsin sen saavan talon raskaan näköiseksi ja pimentävän alakertaa. Nyt alan kuitenkin olla enemmän kuin tyytyväinen sen tarjoamaan suojaan, niin auringolta kuin lumi- ja vesisateeltakin. Ja rakennusaikana se on oiva varastointipaikka! Teoriassa katoksen pitäisi toimia niin, että keväällä ja syksyllä kun aurinko paistaa matalalta se pääsisi lämmittämään (ilmaiseksi!) asuintiloja, ja kesällä kun aurinko on kuumempi ja korkeammalla tarjoaa se suojaa ja viileyttä (taas sähkölaskua nostamatta). Käytäntö tulee näyttämään kuinka tässä käy!

Aikataulu suunnitelmillamme on sellainen , että hirret ovat tulossa viikolla 42, ja asennus alkaa viikolla 43. Ei todellakaan mikään optimaalinen aika alkaa rakentamaan. Kaiken odotuksen jälkeen emme kuitenkaan saa millään puhuttua enää järkeä itsellemme että aloitusta siirrettäisiin keväälle. Syksyllä mennään, ja ennen kaikkea tämä tarkoittaa että varaa isompiin virheisiin ei ole. Säiden suhteen ei auta kuin pitää sormet ja varpaat ristissä, tiedossa on jännittävät viikot että talo saadaan säältä suojaan.

5+

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *