Rakentaminen

Meidän mielikuvitustalo

Tässä ne nyt vihdoin ovat, talomme pohjapiirrokset! Tai ainakin melkein, pientä viilausta on vielä tulossa lähinnä sisäovien yms. osalta. Ja keittiö ei ole saanut osakseen vielä oikeastaan ajatustakaan -lukuunottamatta tuota puuhellaa. Joka kyllä itseäni vielä askarruttaa…


Puuhellahan on erinomainen lämmitin samalla kun saa ruoan valmistettua, mutta ne pienhiukkaspäästöt melko tiheästi rakennetussa ympäristössä vähän arveluttavat. Olen yrittänyt tyynnytellä mieltäni sillä että tulemme polttamaan vain puhdasta, kuivaa puuta ja oikein sytytettynä. Ja, tämä koskee myös takkaa, uudet laitteet ovat vanhoja huomattavasti vähäpäästöisempiä kun palaminen tapahtuu puhtaammin ja puuta kuluu pienempi määrä saman lämmitystehon aikaansaamiseen. Sekä valitsemamme takka että puuhella tulevat täyttämään 2020 vuoden raja-arvot. Insinöörinä luottoni toiseen insinööriin on myös vahva; luulisi että konkreettisten hiukkasten keräämiseen keksittäisiin jokin suodatintyyppinen ratkaisu piipun nokalle? Päästökuormaa pienentääksemme luovuimme kuitenkin saunan puukiukaasta (tosin pieni pihasauna sitkeästi elää sitkuttaa haavelistallamme).

Samaan syssyyn takka- ja hella-asioiden kanssa sopii muidenkin lämmityskuvioiden läpikäynti. Puulämmityksen lisäksi nimittäin päädyimme valitsemaan päälämmitysmuodoksi suoran sähkölämmityksen pattereilla toteutettuna. Ei ihan perinteisin, eikä tällä hetkellä suurimmassa suosiossa oleva ratkaisu. Maaperätutkimus nimittäin osoitti että rakennuspaikka on pitkälle pelkkää savea ennen kallion vastaantuloa, mikä oikeastaan rajasi maalämmön pois vaihtoehdoista. Ilma- vesipumppua mietimme pitkään, mutta lopulta kuitenkin parhaalta tuntui selkeä suora sähkölämmitys. Sitä tehostamaan tulee molempiin kerroksiin ilmalämpöpumput, joilla kesäkuukausina onnistuu myös viilentäminen. Rakennusvalvonta tietysti tekee lopullisen päätöksen että onnistuuko tällaisen ”maalaisjärjellisen” ratkaisun toteuttaminen. Lisättäköön vielä loppuun, että insinööriuskoni kantaa myös aurinkosähkön ja muiden vaihtoehtoisten sähköntuotantotapojen kehittymiseen lähivuosina. Näihin siirtyminen on sitten helpompaa kun emme ole sitoutuneet mihinkään raskaisiin lämmitysjärjestelmiin.

Tässä meidän perustelut suoralle sähkölämmitykselle pattereilla jaettuna:

  • Edulliset perustamiskustannukset
  • Maksetaan vain siitä  mitä käytetään (allergisoiduin edellisen talomme kaukolämmön 70€/kk perusmaksulle)
  • Helppo säätää huonekohtaisesti
  • Vikaantumistilanteessa patterin vaihto uuteen on helppoa ja edullista
  • Talossa yksi tilaa vievä, ääntä pitävä ja jollain aikavälillä rikkoutuva laite vähemmän
  • Lattian alla ei kulje vesijohtoja, jotka näkymättömissä voisivat alkaa vuotaa jonnekin, tai korjaustarpeen ilmetessä aiheuttaisivat koko lattian auki repimisen (ymmärrän kyllä että tämä on vain oman pääni sisällä oleva skenaario, eikä kovin todellinen uhka)
  • Ja sitten, olen varmaan jotenkin häiriintynyt, mutta mielestäni varsinkin liian lämmin lattia on tukalan ja luonnottoman tuntuinen. Minulle riittää lautalattian lämpö jalan alle, ja muu lämpö sitten muualta.

Muutoin asiat tökkivät vielä työn löytymisen osalta, joten rakentamisen aloittaminen vain siirtyy ja siirtyy ja siirtyy. Välillä meinaa usko loppua, ja tämä suunnittelutyö tuntua ihan hullulta. Olenkin jo nimennyt talomme mielikuvitustaloksi, toivottavasti siitä kuitenkin joskus tulisi totta.

2+

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *