Rakentaminen

Hirsitalo ❤

Lupasin postauksen hirrestä rakennusmateriaalina, ja syistä joiden vuoksi me koimme sen parhaaksi ratkaisuksi. Tämä ei ole mikään tieteellinen eikä rakennusteknisesti ammattimainen listaus, ainoastaan eräiden maallikko-kuluttajien tulkinta tilanteesta. Tosin omasta mielestämme sen verran vakuuttava, että ihmettelen miksi kukaan puutaloa haluava päätyy mihinkään muuhun ratkaisuun.
Tässä se siis tulee:

 1. Hyvä sisäilma
  Tämä on meille varmasti ykkönen myös merkitykseltään. Luonnonmateriaalina hirsi sitoo itseensä sisäilman kosteutta kun sitä on saatavilla, ja luovuttaa sitä kun ilma on kuivempaa. Samoin hirsi tasaa myös lämmönvaihteluita. Hirsi itsessään johtaa huonosti lämpöä – on siis tavallaan eriste – joten talvella se ei johda kylmää sisälle vaan tuntuu lämpimältä. Näihin aikoihin vuodesta se alkaa sitoa kevätauringon lämpöä itseensä ja luovuttaa sitä auringon laskettua. Kesällä taas hirsi ei johda lämmintä sisään, vaan kerää yön aikana viileyttä ja pysyy viileänä pitkälle päivään. Näin säästyy myös lämmitykseen tai viilentämiseen tarvittavaa energiaa! Bonuksena vielä ihana puun tuoksu, joka ainakin uudessa talossa on ❤
 2. Rakentamisen yksinkertaisuus
  Hirrestä rakennettaessa ulkoseinien materiaalina on vain ja ainoastaan hirsi. Tätä on ollut aika vaikea saada ihmiset uskomaan, kerta toisensa jälkeen huomaan vakuuttelevani että kyllä, seinässä on vain hirsi. Ja että ei, sen keskellä ei ole mitään uretaani- tms. eristeitä. Yhdestä materiaalista rakennettaessa seinän sisään ei tule mitään mahdollisia eri tahtiin kosteutta siirtäviä materiaaleja ja näiden välipintoja, tauluja laittaessa ei tarvitse pelätä puhkaisevansa höyrysulun jne. Yksi materiaali ja sillä selvä. Hirsi ehkä on hieman kalliimpi (todennäköisesti koska se on ihan oikeaa tavaraa…) mutta toisaalta uskon rakentamisen kustannussäästöjä syntyvän juuri tuossa rakenteiden yksinkertaisuudessa. Hirret vain ladotaan päällekkäin, ja sen jälkeen seinä on ulko- ja sisämaaleja vaille valmis. Helppoa, vai mitä? Ja siihen taulujen laittoon liittyen; hirsitalossa saa jättää taakseen myös pohdinnat että kestääkö seinät sen ja sen taulun, hyllyn, tms. painoa, tai mureneeko seinä käsiin jos siihen koittaa tehdä reikää.
 3. Ekologisuus
  Hirsitalon hirret ovat kasvaneet suomalaisessa metsässä. Se tarkoittaa, että niitä ei kuljeteta tänne mistään maailman ääristä. Tukit työstetään suomalaisissa tehtaissa, valmistukseen tarvittava energiamäärä on muihin materiaaleihin verrattuna vain murto-osa, ja lisäksi syntyy työtä ja verotuloja suomalaisille. Puu sitoo kasvaessaan itseensä hiilidioksidia, joka pysyy sidottuna niin kauan kuin puu ei hajoa. Pienehkön puolitoistakerroksisen omakotitalon hirsissä on sitoutuneena lähes puolen miljoonan ajokilometrin hiilidioksidit. Tässä mielessä hirsitalo on myös ilmastoteko. Ekologisuutta lisää myös pitkä käyttöikä; hyvin hoidetulla hirsitalolla on odotettavissa kolminumeroinen käyttöikä. Monessa muussa tapauksessa tässä ajassa kuluu kolmisen taloa, kuten suruksemme saamme jatkuvasti ympäristössämme huomata.
 4. Tunnelma
  Listassa on viimeisenä, vaikka päätöksenteossa taisi olla ykkösenä, tunnelma❤Kaikki suuret päätöksethän tehdään tunteen ja intuition perusteella, jälkikäteen niitä vain koitetaan selitellä järkisyillä. Ehkä näin tässäkin tapauksessa. Hirsitalossa on aivan oma, uniikki tunnelmansa, jonka syntysyistä ei ole aivan täyttä varmuutta. Ehkä se on se kodikkuus; kun on helppo hengittää ja hyvä olla. Ehkä se syntyy hyvän akustiikan tuomasta rauhasta maailman melskeissä. Ehkä se syntyy huolettomuudesta, että tietää ympärillään olevien seinien kestävän ilman sen kummempia murheita vielä lapsille ja heidänkin lapsilleen.
15+

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *